fredag 13 april 2012

 

Intervju med grundaren av Swedish Alpine Ultra 
Roland Engström är grundare till Swedish Alpine Ultra, ett av de längsta loppen i Sverige. Loppet går genom svenska fjällen. Foto: www.swedishalpineultra.se


Ett ett ultralopp genom den svenska fjällen 

INTERVJU Mellan den 14-15 juli 2012 äger ett av Sveriges tuffaste ultralopp rum i svenska fjällen.  Swedish Alpine Ultra (www.swedishalpineultra.se) som arrangeras för andra året i rad, är på 105 km. Loppet startar i Nikkaluokta och avslutas i Abisko och deltagarna ska avsluta loppet inom 24 timmar. Kebnekaise.net har intervjuat loppets grundare, eldsjälen och löparen Roland Engström.

Vad fick dig att starta ett ultralopp i svenska fjällen?
-Jag deltog i Fjällräven Classic. Mitt första lopp var år 2006, då både gick och sprang folk. Jag älskar att vara i fjällen och då under lite tuffare förhållanden. Jag tänkte att det kanske är fler som vill detsamma. Det var anledningen till att jag startade det hela.

Vad skiljer denna tävling från andra svenska löptävlingar?
- Jag vet inte om det finns så många lopp i fjällen som är så långa förutom Fjällräven Classic. Detta är det längsta. Det finns ett som heter Lappland ultra som mestadels går på grus och asfalt. Det finns även andra lopp som är mer inriktade på orientering. Ett lopp ska vara över 42,2 km för att det ska kallas ultralopp. Alltså längre än ett Maraton. Det finns ett ultralopp i Schweiz som jag hade som förebild. Det finns dock de som tycker att terrängen är tuffare i Sverige.

Det är andra året i rad som du anordnar tävlingen, har du stött på några motgångar?
-Reaktionerna har övervägande varit väldigt positiva. Det var lite problem första året när deltagarna anlände till fjällstugorna nattetid och folk låg och sov vilket i vissa fall kan upplevas som något störande. Men jag har pratat med stugvärdarna och de berörda parterna och har löst de praktiska frågorna. Jag har även samrått med de olika samebyarna i området.

Hur tränar man inför ett ultralopp?
-(Skrattar) Jag hävdar att mycket sitter i skallen, att man ska vara mentalt förberedd. Givetvis ska man även vara fysisk förberedd och inte krokna efter en mil. Man ska även känna till hur det är att vistas fjällmiljö. Första året var det många av deltagarna som var i fjällen för första gången. Det finns mycket sten och mygg. Man ska träna ganska kontinuerligt och göra ett antal 3-4 mils pass. Helst i lite terräng och inte på asfalt, vilket är skillnad. Sedan är det bra med backträning men det viktigaste är att man är mentalt förberedd och tänker positivt samt att man försöker att njuta.

Vad ska man ha för utrustning?
-Man ska inte ha vanliga gympaskor. Man ska inte heller ha kängor, utan en så lätt sko som möjligt.  Man kan välja om man ska ha Gore-Tex eller en vanlig sko. Jag använder en trailsko från Salomon med en styv sula, vilket är bra eftersom man springer både på sten och i terräng. Jag rekommenderar inte Gore-Tex utan en  vanlig sko, då de ändå blir blöta på grund av förhållandena i fjällen. Sedan ska man ha ullstrumpor och ett par att byta med. Det är även bra att ha ett vindställ, byxor och jacka. Man kan ha en ulltröja och kläder i funktionsmaterial. Man ska inte ha bomull eftersom det blir kallt när det är vått. Man kan även ha vantar och mössa. Så länga man rör på sig fryser man inte.

Hur gör man för att hålla sig vaken under 24 timmar?
-Det är också en mental grej som man får träna på. Det är samma sak som att festa. Efter kl. 00 så piggnar man till. Det gäller att slå bort tankarna. Det är en fördel att det är väldigt ljust i fjällen under sommaren, man ska dock inte stanna och vila för då blir man trött. Det är bara att gå på. Kroppen klarar 2-3 dygn utan sömn.

Vad äter man under och innan loppet?
-Jag äter inte så mycket. Jag börjar med en vanlig frukost. Sedan har jag inte med mig så mycket. Jag har med mackor med mjukost. Man ska inte ha sportdrycker. Vatten finns längs vägen i bäckarna. Man kan även stanna till vid två stugor där de bland annat säljer mat och choklad. Jag köpte små Coca Cola-flaskor. Jag drack 6 stycken, det var allt. Cola är generellt inte bra men i detta sammanhang är det bra då man får i sig massa energi. Äter man för mycket blir man trött. Det bästa är att ha med sig lite nötter och choklad som man kan äta när man känner tröttheten komma.

Vilka råd skulle du ge till dem som vill delta i tävlingen och som aldrig har sprungit ett ultralopp tidigare?
-I vanliga lopp kan man avbryta och ta något kommunikationsmedel hem. Det kan man inte i detta lopp. Man ska nog inte ge sig ut i detta om man aldrig har sprungit långa sträckor. Det är bättre att man går sträckan själv på några dagar. Då får man in det mentala.

Finns det några risker med att springa ett sådant långt lopp?
- Det finns risker med allt. Det är mycket sten och man kan snubbla och skada sig. Första gången när jag var uppe och gick träffade jag en som hade brutit benet. Sådant kan inträffa men det finns mycket folk längs leden. Det finns en oskriven regel att man hjälper de som är skadade.


Besök Swedish Alpine Ultra hemsida: www.swedishalpineultra.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar